Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-z-ogorka-z-halibutem

Sałatka z ogórka z halibutem

Smaczna kolacyjna sałatka z pysznym, wędzonym halibutem, utrzymana w miłej dla oka biało-zielonej tonacji.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
ogórek wężowy
zielone jabłko
4 garście roszponki
4 plastry wędzonego halibuta
sok z cytryny
100 ml kwaśnej śmietany
łyżka siekanego koperku
2 łyżki chrzanu ze śmietaną (ze słoika)

Opis przyrządzania:
Ogórek myjemy, osuszamy i obieramy cienko ze skórki. Kroimy wdłuż na pół i łyżeczką wybieramy nasionka. Ogórek kroimy na półplasterki o grubości 1 cm, wsypujemy na durszlak, solimy i odstawiamy na godzinę. Jabłko myjemy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Cząstki kroimy w cienkie plasterki i skrapiamy łyżką soku cytrynowego. Roszponkę starannie płuczemy w zimnej wodzie i osączamy. Halibuta kroimy w paski. 4 talerze wykładamy roszponką. Na niej kładziemy osączony ogórek, jabłko i rybę. Robimy sos: mieszamy razem śmietanę, koperek i chrzan. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem do smaku. Porcje sałatki polewamy sosem i zaraz podajemy.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024