Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-z-kurczaka-z-awokado-i-bekonem

Sałatka z kurczaka z awokado i bekonem

Z pieczonego kurczaka u nas w domu najpierw znikają nóżki i skrzydełka (tu nawet odrobinę poczuwam się do winy). Potem zostają piersi i nie bardzo wiadomo, co z nimi zrobić... Wtedy robię na kolację taką właśnie sałatkę - inspirowaną przepisem samej Nigelli Lawson! - z awokado, smażonym boczkiem (lub bekonem) i taką sałatą, jaką uda się znaleźć w lodówce. Sałatka jest naprawdę smaczna i nawet moje kapryśne Dzieci ją lubią (i zjadają do końca, co jest wszak ważniejsze)!

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia: USA

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
sos: łyżka dobrej musztardy
łyżka syropu klonowego
1/4 szklanki octu z cydru lub sherry
1/3 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
sałata: 2 pieczone piersi kurczaka (czyli z jednego kurczaka)
4 garści listków różnych odmian sałaty
6 cienkich plasterków bekonu lub boczku
łyżka oleju
ładnie dojrzałe awokado
trochę siekanej natki

Opis przyrządzania:
Najpierw robimy sos: mieszamy razem musztardę z syropem klonowym i octem. Po trochu, cały czas mieszając, dodajemy oliwę i olej rzepakowy. Kiedy powstanie jednolity sos, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Z piersi kurczaka zdejmujemy skórę, po czym dzielimy mięso na tzw. "igiełki" - kto kiedykolwiek jadł pierś z kurczaka, wie, o czym mówię - czyli wzdłuż włókien. Wkładamy kawałki mięsa do miski i polewamy 3-4 łyżkami sosu. Mieszamy.
Sałatę - ostatnio brałam, co się znalazło w lodówce, czyli trochę rukoli, środek endywii, kilka liści czerwonej sałaty i garść młodego szpinaku - myjemy starannie w kilku wodach, równie starannie osączamy na sicie, dzielimy na małe kawałki (jeśli trzeba) i układamy ze smakiem (artystycznym) na sporym talerzu.
Bekon lub boczek kroimy w drobne paski. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy bekon/boczek i smażymy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż będzie dobrze rumiany i chrupki. Osączamy z tłuszczu na papierze kuchennym.
Tuż przed podaniem układamy mięso z kurczaka na sałacie (sos do tego czasu powinien wsiąknąć w mięso).
Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, a miąższ wydłubujemy łyżeczką prosto na sałatę z kurczakiem.
Resztą sosu polewamy równomiernie sałatę - dobrze jest nie polewać całym sosem, bo może być za dużo, lepiej podać resztę w miseczce - po czym posypujemy boczkiem i natką.
Sałatkę podajemy, nie zwlekając, z jakimś dobrym pieczywkiem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024