Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-z-kurczaka-i-mango
Sałatka z kurczaka i mango
Kolorowa sałatka ze świeżym mango i warzywami. Sos z dodatkiem curry doskonale współgra z białym mięsem kurczaka.
Rodzaj dania: Sałatki
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
500 g (pół kilo) piersi z kurczaka bez skóry
olej z orzeszków ziemnych
2 łyżki ulubionego curry w proszku
50 ml soku pomarańczowego
2 dojrzałe mango
1 żółtko
50 g pełnego jogurtu naturalnego
200 g zielonego groszku (świeżego lub z mrożonki
ale nie z puszki!)
listki cykorii do podania
szczypiorek do posypania
Opis przyrządzania:
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i pozbawiamy resztek tłuszczu i chrząstek. Kroimy w 2-cm kostkę, solimy i - pardon - pieprzymy.
Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych. Wrzucamy kostki kurczaka i smażymy na złoto, jakieś 6-8 minut. Usmażone mięso wyjmujemy, a na patelnię wsypujemy proszek curry. Krótko podsmażamy i wlewamy sok z pomarańczy. Mieszamy, zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystygnięcia.
Mango obieramy, a miąższ odcinamy od pestki i kroimy w kostkę.
Żółtko roztrzepujemy z sosem curry z patelni. Dodajemy jogurt i dobrze mieszamy. Powoli, kropla po kropli, cały czas mieszając, wlewamy 100 ml oleju z orzeszków ziemnych.
Mięso z kurczaka, mango i groszek (jeśli był mrożony, to najpierw go rozmrażamy na sicie, przelewając wrzątkiem, a potem hartując zimną wodą) mieszamy z sosem curry. Doprawiamy solą i pieprzem.
Sałatkę podajemy na listkach cykorii, posypaną siekanym szczypiorkiem.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024