Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-z-krewetek-z-papaja

Sałatka z krewetek z papają

Lekka i luksusowa sałatka na letni wieczór. Możemy ją podać w temperaturze pokojowej (ja tak wolę), albo - w szczególnie upalny dzień - schłodzić w lodówce.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
krewetki
papaja
czerwona cebula
seler naciowy
świeża mięta
olej z orzeszków ziemnych
limetka
świeży imbir
cukier

Opis przyrządzania:
750g surowych (rozmrożonych) krewetek obieramy z pancerzy i wyjmujemy z grzbietów czarną żyłkę. Gotujemy krewetki w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty, aż wszystkie będą miały różowy kolor. Odcedzamy i osączamy na sicie. Przekładamy do dużej miski. Robimy sos: pół szklanki oleju z orzeszków ziemnych mieszamy z 1/4 szklanki soku z limetek, dodajemy 2 łyżeczki drobno startego świeżego imbiru i łyżeczkę cukru. MIeszamy i doprawiamy solą i świeżo startym czarnym pieprzem. Sosem polewamy ciepłe jeszcze krewetki, zostawiamy do wystygnięcia. Dużą papję obieramy ze skórki, kroimy na pół, usuwamy pestki i miąższ kroimy w sporą kostkę. Małą czerwoną cebulę, obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. 2 gałązki selera naciowego obieramy z wąsów i kroimy w plasterki. Papaję i warzywa dodajemy do krewetek. Posypujemy 2 łyżkami siekanej świeżej mięty i dokładnie mieszamy.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: egzotyczna

PieceOfCake © 2008-2024