Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-z-krewetek

Sałatka z krewetek

Jeden z najprostszych - i najlepszych - sposobów podawania krewetek.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g dorodnych gotowanych krewetek
oliwa z oliwek
1/2 cytryny
pieprz cayenne
łyżeczka musztardy z Dijon
koperek

Opis przyrządzania:
Świeże, ugotowane krewetki obieramy z pancerzy i układamy na półmisku.
Robimy sos: 5 łyżek najlepszej oliwy z oliwek ukręcamy z sokiem z połowy cytryny, solą, pieprzem, szczyptą pieprzu cayenne i łyżeczką musztardy z Dijon.
Sosem polewamy krewetki, przybieramy świeżym koperkiem i ćwiartkami cytryny. Podajemy z bagietką i kieliszkiem białego lub różowego wina.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024