Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-z-kopru-wloskiego

Sałatka z kopru włoskiego

Lekko anyżkowy smak kopru włoskiego znakomicie współgra z pieczoną lub smażoną rybą.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3 bulwy kopru włoskiego
300 g pomidorków koktajlowych
pęczek szczypiorku
2 cytryny
2 łyżki drobnych kaparków
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Z kopru włoskiego zdejmujemy zewnętrzną, twardą warstwę. Odcinamy zielone puszyste listki, płuczemy i drobniutko siekamy. Bulwy myjemy, osuszamy i tniemy w najcieńsze możliwe paski - najlepiej na mandolinie. Solimy i mieszamy z posiekanymi zielonymi listkami. Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy w ćwiartki. Dodajemy do kopru włoskiego. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Dodajemy do kopru. Cytryny szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy i z jednej ścieramy skórkę na drobnej tarce. Z obu wyciskamy sok. Mieszamy skórkę i 4 łyżki soku, dodajemy pół łyżeczki cukru i pół łyżeczki soli. Cały czas mieszając, dolewamy 6 łyżek oliwy. Doprawiamy pieprzem do smaku. Kaparki odcedzamy z zalewy, przelewamy zimną wodą i osuszamy. Sos i kapary mieszamy z sałatką i podajemy.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024