Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-z-karczochow-z-jajkiem

Sałatka z karczochów z jajkiem

Karczochy i jajka świetnie do siebie pasują. Ta pogodna, wiosenna w barwach sałatka starcza na lunch (z kawałkiem bułki).

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
słoik karczochów w oleju
4 jajka
paczka mieszanych listków sałaty
strąk zielonej papryki
2 łyżki oliwy z oliwek
świeży tymianek
skórka starta z 1 cytryny
sok wyciśnięty z tejże
50 g wyłuskanych orzeszków pistacjowych

Opis przyrządzania:
Karczochy starannie osączamy na sitku z oleju. Kroimy na pół w pionie. Jajka gotujemy na twardo, wstawiamy pod strumień zimnej wody, po czym obieramy ze skorupek i kroimy na ćwiartki. Zieloną paprykę czyścimy z nasion i usuwamy ogonek. Płuczemy, osuszamy i kroimy w długie cienkie paski. Sałatę rozkładamy na 4 talerze, na sałacie układamy karczochy, ćwiartki jajek i paski papryki. Oliwę ucieramy ze skórką i sokiem z cytryny, dodając sól, pieprz i odrobinę cukru do smaku. Dodajemy także trochę świeżych listków tymianku. Orzeszki pistacjowe grubo siekamy. Sałatkę polewamy sosem i posypujemy orzechami. Podajemy z bagietką lub grzankami.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024