Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-z-karczochow-z-feta

Sałatka z karczochów z fetą

Błyskawiczna sałatka o śródziemnomorskich korzeniach. Dobra na lekką kolację, bardzo ładnie też wygląda na dużym półmisku - można ją więc potraktować jako danie bufetowe.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
12 grillowanych karczochów w oleju (ze słoika)
200 g dobrej fety
100 g czarnych oliwek
1/2 kiszonej cytryny
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
ocet balsamico
świeży tymianek

Opis przyrządzania:
Karczochy dokładnie odcedzamy z oleju na sitku, a potem na kawałku kuchennego papieru. Kroimy każdy wzdłuż na pół. Fetę kroimy w zgrabną kostkę. Oliwki odcedzamy z zalewy. Skórkę kiszonej cytryny kroimy w kostkę. Na ładnym talerzu układamy karczochy, fetę i oliwki. Posypujemy posiekaną cytryną. Czosnek obieramy i rozgniatamy na piure. Wkładamy do miseczki, dodajemy szczyptę cukru i szczyptę soli (mało, bo zarówno feta, jak i oliwki są słone), mieszamy. Dolewamy 3 łyżki oliwy i łyżkę octu balsamico. Ukręcamy na jednolity sos i polewamy nim sałatkę. Z umytego tymianku obrywamy listki i posypujemy nimi sałatkę. Talerz przykrywamy folią plastikową i odstawiamy w chłodne miejsce na jakieś pół godziny, żeby smaki się przegryzły - z tym, że nie jest to absolutnie konieczne.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024