Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-z-gotowanej-marchewki

Sałatka z gotowanej marchewki

Klasyczna tunezyjska sałatka, którą podaje się na przystawkę. Wyjątkowo dekoracyjnie wygląda ozdobiona czarnymi oliwkami i gałązkami świeżej kolendry.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Tunezja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
marchewka
oliwa z oliwek
ocet winny
czosnek
słodka mielona papryka
cayenne
mielony kmin rzymski
czarne oliwki

Opis przyrządzania:
3/4 kilo marchewki obieramy, płuczemy i gotujemy do miękkości. Bardzo starannie odsączamy. Wrzucamy marchewkę do malaksera i dodajemy 60 ml oliwy z oliwek, 40 ml winnego octu, 2 rozgniecione ząbki czosnku, łyżeczkę słodkiej mielonej papryki, szczyptę cayenne, pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem miksujemy na gładką masę. Podajemy w misce, udekrowaną czarnymi oliwkami.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024