Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-z-cykorii-z-melonem
Sałatka z cykorii z melonem
Sałatka na jesienno-zimowe przesilenie: melony już się kończą, cykoria dopiero zaczyna.
Rodzaj dania: Sałatki
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
4 kolby cykorii
dojrzały melon o pomarańczowym miąższu
2 łyżki orzeszków piniowych
szklanka gęstej kwaśnej śmietany
5 łyżek mleka
3 łyżki soku z cytryny
garść listków rukoli
Opis przyrządzania:
Cykorię obieramy z zewnętrznych liści, wycinamy gorzkawy głąb, zaś listki kroimy w paski (w poprzek kolb) szerokości 2 cm. Płuczemy na sicie i bardzo dokładnie osączamy. Melon kroimy na pół, usuwamy pestki. Z miąższu wycinamy specjalną łyżeczką kulki - a jeśli nam jej brak, to obieramy melon ze skórki i kroimy miąższ w zgrabną kostkę. Orzeszki piniowe wsypujemy na suchą patelnię i podpiekamy na średnim ogniu na złoty kolor, cały czas pilnując, bo strasznie łatwo się przypalają. Mieszamy śmietanę z mlekiem i sokiem z cytryny. Dodajemy łyżeczkę cukru oraz sól i dużo pieprzu do smaku. Ukręcamy na gładki sos. Rukolę myjemy i osuszamy w ściereczce. Cykorię mieszamy z melonem i rozkładamy na talerze (najładniej wygląda sałatka na talerzach białych lub zielonych). Polewamy sosem, a na wierzch rzucamy kilka listków rukoli. Podajemy od razu.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024