Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-z-awokado-z-truskawkami-i-zielonym-pieprzem
Sałatka z awokado z truskawkami i zielonym pieprzem
Bardzo satysfakcjonująca sałatka - chrupka sałata, łagodne awokado, słodko-kwaśne truskawki, ostry pieprz... Doskonała przystawka lub lekka kolacja w ciepły dzień.
Rodzaj dania: Sałatki
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
mała główka sałaty rzymskiej
duże dojrzałe awokado
strąk żółtej papryki
250 g (ćwierć kilo) dorodnych truskawek
cytryna
olej z pestek winogron
łyżka syropu z mango
łyżka zielonego pieprzu w zalewie
Opis przyrządzania:
Sałatę dzielimy na listki, myjemy w zimnej wodzie i osuszamy. Rwiemy listki na mniejsze kawałki i układamy na 4 talerzach.
Awokado kroimy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę i zdejmujemy skórkę. Kroimy miąższ w cienkie plasterki i rozkładamy na sałacie.
Paprykę pozbawiamy ogonka i gniazda nasiennego, myjemy i osuszamy, po czym kroimy w zgrabną, niedużą kostkę. Posypujemy sałatkę.
Truskawki szybko myjemy na sicie, usuwamy ogonki, owoce kroimy wzdłuż na pół i rozkładamy na sałacie.
Z cytryny wyciskamy sok i mieszamy go z 3-4 łyżkami oleju i łyżką syropu z mango na gładki sos. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Zielony pieprz odcedzamy z zalewy, lekko rozgniatamy i dodajemy do sosu.
Sosem polewamy porcje sałatki (sprawiedliwie) i natychmiast podajemy.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
PieceOfCake © 2008-2024