Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-z-awokado-z-ostrym-sosem
Sałatka z awokado z ostrym sosem
Tę bardzo smaczną i piękną sałatkę zrobił nam w ostatni weekend Kubuś - sam znalazł przepis w holenderskim piśmie kulinarnym (troszkę go zmodyfikowaliśmy...). Zrobiłam do tego kilka grillowanych przegrzebków i mieliśmy naprawdę świetny obiad.
Rodzaj dania: Sałatki
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
2 cebulki dymki
garść listków natki pietruszki
garść listków świeżej kolendry
garść kapusty pekińskiej pokrojonej w cienkie paski
12 rzodkiewek
zielona ostra papryczka chilli
limetka
łyżeczka startego świeżego imbiru
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżki cukru
4 łyżki sosu rybnego
3 dojrzałe awokado
Opis przyrządzania:
Dymki obieramy, płuczemy i kroimy najpierw w kilkucentymetrowe kawałki, potem wzdłuż w cienkie paski. Wrzucamy dymkę do miski z bardzo zimną wodą (można wrzucić kilka kostek lodu) - dzięki temu dymka ładnie się powygina.
Natkę, kolendrę i kapustę pekińską płuczemy i starannie osuszamy. Mieszamy razem i rozkładamy na 4 talerzach - Kubuś zrobił to bardzo ładnie i rzeczywiście sałatka wyglądała świetnie.
Rzodkiewkom obcinamy listki i wąsy, myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki.
Papryczkę kroimy wzdłuż na pół, usuwamy ogonek i nasionka, płuczemy i osuszamy, po czym drobno siekamy.
Limetkę szorujemy w gorącej wodzie, wyciskamy sok.
Ukręcamy sos z imbiru, chilli, soku z połowy limetki, octu ryżowego, cukru i sosu rybnego. Mieszamy w miseczce, aż cukier się rozpuści.
Awokado kroimy wzdłuż na pół, usuwamy pestki i zdejmujemy skórkę. Każdą połówkę kroimy wzdłuż na 3-4 części i skrapiamy resztą soku z limetki.
Dymkę odcedzamy i osuszamy.
Rozkładamy awokado na talerzach, posypujemy rzodkiewkami i dymką, polewamy sosem i natychmiast podajemy.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024