Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-wiosenna-z-pieczarek

Sałatka wiosenna z pieczarek

W moich "czwartkowych warzywkach" były tak piękne pieczarki, że grzechem byłoby je smażyć, czy gotować. Zrobiłam więc tę prościutką, wiosenną sałatkę z jogurtowym sosem, żeby jakoś uczcić słońce i temperaturę powyżej 15 stopni...

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
300 g drobnych ładnych pieczarek
cytryna
pęczek rzodkiewek
2 łyżki dobrego majonezu
4-5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
garść świeżych ziół

Opis przyrządzania:
Pieczarki ocieramy z paprochów wilgotną ściereczką. Usuwamy ogonki, a kapelusze obieramy ze skórki (podważamy skórkę nożem na brzegu kapelusza, a sama zejdzie). Kroimy pieczarki w cienkie plasterki i skrapiamy odrobiną soku z cytryny, żeby nie ciemniały.
Rzodkiewkom odcinamy listki i korzonki, myjemy, wycieramy i kroimy w cienkie plasterki. Mieszamy delikatnie pieczarki i rzodkiewki i przekładamy na spory talerz. Solimy.
Mieszamy razem majonez i jogurt, doprawiając solą, pieprzem i sokiem z cytryny - sos powinien być miło kwaskowaty.
Zioła - ja użyłam mięty, natki i koperku, ale dobrze byłoby też dodać trochę szczypiorku - myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Dodajemy do sosu, mieszamy i polewamy sałatkę.
Podajemy od razu, do mięsa z grilla albo jako lekką przystawkę.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024