Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-nicejska-ze-swiezym-tunczykiem

Sałatka nicejska ze świeżym tuńczykiem

Wersji sałatek nicejskich nie da się policzyć - co dom, to i przepis. Tym razem jest to wersja "przedpomidorowa" - z ziemniakami, fasolką i świeżym tuńczykiem.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
400 g ziemniaków o zwartym miąższu
200 g zielonej fasolki
4 jajka
czerwona cebula
kilka gałązek świeżego majeranku
oliwa z oliwek
ocet z cydru
łyżka drobnych kaparków
główka sałaty
4 karczochy ze słoika
4 plastry świeżego tuńczyka (100-150 g każdy)

Opis przyrządzania:
Ziemniaki szorujemy pod strumieniem zimnej wody, wkładamy do garnka, zalewamy osolonym wrzątkiem i gotujemy do miękkości (ale żeby się nie rozpadły).
Zielonej fasolce przycinamy oba końce. Płuczemy i kroimy każdą na pół lub 3 części, jeśli są szczególnie długie. Wkładamy do garnka, zalewamy osolonym wrzątkiem i gotujemy al dente, czyli około 5 minut (ale trzeba sprawdzać).
Jajka wkładamy do garnuszka, zalewamy wodą i gotujemy na twardo (około 8 minut od zagotowania wody).
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Majeranek myjemy, osuszamy i obskubujemy listki.
Ukręcamy sos z 6 łyżek oliwy, 3 łyżek octu, soli, cukru i pieprzu do smaku. Dodajemy cebulę, listki majeranku i odsączone z zalewy kaparki.,br> Ugotowane ziemniaki odcedzamy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki.
Fasolkę odcedzamy i mieszamy z ziemniakami. Polewamy sosem, delikatnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Sałatę obieramy z wierzchnich liści. Środkowe listki płuczemy, osuszamy, rwiemy na kawałki i rozkładamy na 4 dużych talerzach.
Karczochy kroimy w mniejsze kawałki, mieszamy z ziemniakami i fasolką. Sałatkę dzielimy równo między talerze z sałatą.
Jajka studzimy w zimnej wodzie, obieramy ze skorupek i kroimy w ćwiartki. Układamy ładnie na talerzach z sałatką.
Tuńczyka smarujemy lekko oliwą i grillujemy na bardzo gorącej rowkowanej patelni - po 2 minuty z każdej strony. Solimy i kładziemy na sałatce. Posypujemy pieprzem prosto z młynka i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024