Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salata-ze-swiezymi-figami

Sałata ze świeżymi figami

Jadę w sierpniu na wakacje do Włoch - do domu położonego w gaju figowym... To jest coś, na co czekam cały rok (a czasem i dwa lata, jeśli akurat nie uda mi się tam dotrzeć w któreś wakacje) - te dojrzałe figi prosto z drzewa, słodkie, południowe, wakacyjne.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 garści listków mieszanej sałaty
150 g niebieskiego sera (we Francji roqueforta; we Włoszech gorgonzoli)
2 kulki imbiru w syropie
oliwa z oliwek
2 łyżki białego octu winnego
4 duże świeże figi
łyżka masła
łyżka płynnego miodu

Opis przyrządzania:
Sałatę myjemy i starannie osączamy, rozkładamy na 4 talerzach.
150 g niebieskiego sera kruszymy na małe kawałki - w przypadku gorgonzoli raczej kroimy nożem w kostkę.
Imbir kroimy w drobną kosteczkę, mieszamy z 3 łyżkami oliwy, octem winnym i solą wraz z pieprzem do smaku.
Figi myjemy, osuszamy, odcinamy ogonki. Każdą figę kroimy pionowo na 4 plastry.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło. Na gorące kładziemy figi i smażymy na sporym ogniu przez kilkanaście sekund z każdej strony. Dodajemy miód i smażymy jeszcze chwilę, potrząsając patelnią, aż miód lekko się skarmelizuje.
Przekładamy figi na talerz (muszą chwilę przestygnąć, żeby sałata nie zwiędła), a na patelnię wlewamy sos z imbirem. Zagotowujemy, mieszając, i zdejmujemy z ognia.
Ciepłe figi rozkładamy na sałacie, posypujemy pokruszonym serem i skrapiamy letnim sosem.
Podajemy z chrupiącą bagietką na letni lunch lub jako przystawkę w ciepły sierpniowy wieczór...

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024