Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salata-z-gruszkami-i-niebieskim-serem

Sałata z gruszkami i niebieskim serem

Klasyczny zestaw: sałata, gruszki i niebieski ser. Przy tak niewielu składnikach najważniejsza staje się ich jakość: sałata musi być idealnie świeża, gruszki dojrzałe i soczyste, zaś niebieski ser naprawdę świeży i smaczny.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
główka zwykłej sałaty (masłowej)
4 dojrzałe i soczyste gruszki
cytryna
30 dkg niebieskiego sera (rokpol
danablu itp.)
oliwa z oliwek
łyżka jogurtu naturalnego
orzechy włoskie

Opis przyrządzania:
Główkę sałaty dzielimy na listki, myjemy i dokładnie osuszamy. Rwiemy rękoma na małe kawałki. Gruszki myjemy i - nie obierając - kroimy w ósemki, skrapiając sokiem z połowy cytryny, żeby nie ciemniały. Niebieski ser dzielimy na pół. Z jednej części robimy sos: ser rozcieramy w miseczce, dodajemy sok z drugiej połówki cytryny, po trochu, cały czas mieszając, wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek i łyżkę naturalnego, gęstego jogurtu. Doprawiamy pieprzem (soli nie trzeba, bo niebieski ser jest zazwyczaj słony). Na talerzach układamy liście sałaty, na niej – kawałki gruszek. Polewamy sosem, posypujemy resztą rozkruszonego sera i garścią obranych, połamanych orzechów włoskich.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024