Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ryz-z-suszonymi-wisniami

Ryż z suszonymi wiśniami

Znakomity ryż do wszelkich rodzajów curry - wcale nie słodki, świetny na ciepło i zimno, jako dodatek i jako główne danie! Kiedy pewnego razu zrobiłam ten ryż, Córka mojej Przyjaciółki zignorowała zupełnie towarzyszące mu colombo z polędwiczki wieprzowej i nie tylko pożarła swoją porcję, ale także zabrała ze sobą resztkę nazajutrz do szkoły (w pudełeczku). Co w widomy sposób świadczy o atrakcyjności tego dania wśród Młodych Osób ;-)

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Antyle

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
zielone jabłko (w sensie Granny Smith)
oliwa z oliwek
garść orzeszków piniowych
garść suszonych wiśni
200 g mieszanego ryżu

Opis przyrządzania:
Jabłko myjemy, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy w zgrabną kostkę.
W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Na gorący tłuszcz wrzucamy orzeszki piniowe i smażymy na niezbyt dużym ogniu, mieszając, aż zaczną się rumienić.
Dodajemy suszone wiśnie, chwilę smażymy, po czym wsypujemy ryż i kostki jabłka. Mieszamy i dolewamy szklankę (ćwierć litra) wrzątku. Wsypujemy łyżeczkę soli, wkręcamy trochę pieprzu prosto z młynka, mieszamy. Zmniejszamy ogień na maleńki, rondel przykrywamy i gotujemy ryż do miękkości i wchłonięcia całego płynu - około 20 minut.
Ryż podajemy do dań z sosem (z curry, mlekiem kokosowym - te klimaty) lub traktujemy jako samodzielne danie - na ciepło lub zimno.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024