Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ryz-szafranowy-na-Swieto-Swiatel

Ryż szafranowy na Święto Świateł

W tym roku Święto Świateł, czyli Diwali, przypada na środę 26 października. Zróbmy sobie z tej okazji (lub też z każdej innej) ten pyszny, żółty od szafranu i pachnący wschodnimi "korzeniami" pilaw z ryżu basmati. Ryż, nawet zupełnie zwykły, ma wspaniałą właściwość podnoszenia na duchu, a co dopiero w takiej postaci!

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Indie

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1/2 łyżeczki nitek szafranu
2 łyżki obranych migdałów
1 i 1/2 szklanki ryżu basmati
łyżka oleju roślinnego
3 strączki zielonego kardamonu
3 goździki
2 listki laurowe
2 i 1/2 szklanki odtłuszczonego wywaru z kurczaka lub warzyw
2 łyżki rodzynek

Opis przyrządzania:
Szafran wkładamy do małej szklaneczki i dolewamy łyżkę gorącej wody. Odstawiamy do wystygnięcia.
Migdały kroimy w cienkie paski i podpiekamy na suchej patelni na rumiano, cały czas mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia (będą potrzebne dopiero na końcu).
Ryż wsypujemy na sitko i płuczemy pod strumieniem zimnej wody. Przesypujemy mokry ryż do miski, dolewamy 2 szklanki zimnej wody i zostawiamy w spokoju na godzinkę, po czym odsączamy.
W sporym, grubym rondlu rozgrzewamy olej. Wrzucamy kardamon (dobrze byłoby najpierw lekko rozgnieść każdy strączek odwróconą łyżką), goździki i listki laurowe. Smażymy, mieszając, na średnim ogniu, przez minutę do dwóch; pilnujemy, żeby nie przypalić!
Zwiększamy ogień, wsypujemy ryż, dodajemy rozpuszczony szafran, wywar i rodzynki, lekko solimy (powiedzmy z pół łyżeczki), wszystko razem mieszamy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy, aż ryż wchłonie cały płyn (co potrwa mniej więcej 5 minut, może chwilę dłużej).
Teraz ogień zmniejszamy na najmniejszy, rondel przykrywamy szczelną pokrywką i gotujemy ryż przez 5 minut.
Zdejmujemy z ognia, ale nie odkrywamy, tylko zostawiamy w spokoju na kolejne 5 minut.
Odkrywamy, mieszamy delikatnie widelcem i wyławiamy (jeśli się uda) przyprawy.
Przekładamy ryż do ładnej miski i posypujemy zrumienionymi migdałami.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

PieceOfCake © 2008-2024