Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ryz-po-meksykansku
Ryż po meksykańsku
Prościutki, ale bardzo smaczny ryż. Nigdy nie byłam w Meksyku, więc za autentyczność potrawy głowy nie dam, niemniej jednak dostałam ten przepis od prawdziwej Meksykanki.
Rodzaj dania: Dodatek
Kraj pochodzenia: Meksyk
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
szklanka białego długoziarnistego ryżu
pęczek cebulki dymki lub szczypiorku
oliwa z oliwek
Opis przyrządzania:
Ryż wsypujemy do garnka, zalewamy 2 szklankami wrzącej wody, dodając łyżeczkę soli. Zagotowujemy i gotujemy 10 minut. Garnek zdejmujemy z ognia, szczelnie przykrywamy i czekamy kolejne 10 minut, aż woda zostanie przez ryż wchłonięta.
Cebulkę dymkę lub szczypiorek myjemy, osuszamy i siekamy. Podsmażamy w łyżce oliwy na małym ogniu, aż cebulka będzie miękka. dodajemy ryż i chwilę jeszcze smażymy, mieszając.
Podajemy prosto z patelni.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: makaron-kasza-ryż
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024