Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Rozowa-salatka-z-krewetek

Różowa sałatka z krewetek

Konkretnie różowo-zielona sałatka z tajskim sosem i limetkami. Lekka i pyszna.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 różowe grejpfruty
ząbek czosnku
czerwona papryczka chilli
łyżeczka startego korzenia imbiru
4 łyżki sosu rybnego
2 limetki
2 łyżki cukru
3 szalotki
300 g gotowanych obranych krewetek
garść listków świeżej kolendry
garść listków bazylii

Opis przyrządzania:
Grejpfruty szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy, obieramy ze skórki i białego albedo. Filetujemy, czyli ostrym nożem wykrawamy cząstki owoców spomiędzy białych skórek - robimy to nad miską, żeby zebrać sok. Cząstki grejpfrutów układamy koncentrycznie na dużym białym talerzu. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Papryczkę myjemy, pozbawiamy ogonka i nasionek, kroimy w cienkie plasterki. Z jednej limetki wyciskamy sok, zaś drugą kroimy na 6 cząstek. Do soku grejpfrutowego dodajemy czosnek, papryczkę, imbir, sos rybny, sok z limetki i cukier. Mieszamy i odstawiamy, aż cukier się rozpuści. Szalotki obieramy, kroimy w cieniutkie plasterki i układamy na grejpfrucie. Na wierzchu rozkładamy krewetki. Polewamy sałatkę sosem, posypujemy listkami kolendry i bazylii i ozdabiamy kawałkami limetek. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: egzotyczna

PieceOfCake © 2008-2024