Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Rozgrzewajaca-zupa-jablkowa

Rozgrzewająca zupa jabłkowa

Zupy owocowe u mnie w domu były zupełnie inne, niż w przeciętnym polskim domu: żaden tam kompot z makaronem, nigdy! Gęste, gorące, pachnące piure z małymi słodkimi grzaneczkami... To zupełnie inna jakość. Zupa jabłkowa doskonale rozgrzewa, jest więc świetna na "po sankach".

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
Podstawowe piure (przecier) z jabłek - 3 szklanki
laska cynamonu
4 goździki
cukier do smaku
4 grube kromki chałki
łyżka masła
4 łyżki gęstej śmietany
mielony cynamon do posypania

Opis przyrządzania:
Przecier wlewamy do garnka i dolewamy tyle wody, ile nam odpowiada - jedni lubią zupę gęstą, inni rzadszą.
Dodajemy laskę cynamonu i goździki oraz cukier do smaku (jeśli piure nie było słodzone).
Podgrzewamy na malutkim ogniu, co jakiś czas mieszając, żeby cukier się rozpuścił.
W tak zwanym międzyczasie kroimy chałkę w drobną kostkę.
Na sporej patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy kostki chałki. Smażymy na średnim ogniu, mieszając, aż grzanki się zarumienią, możliwie równomiernie. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy do miseczki.
Bardzo gorącą zupę wlewamy do ogrzanych talerzy, usuwając przy okazji cynamon i goździki.
Na środku każdej porcji kładziemy łyżkę śmietany i oprószamy cynamonem.
Podajemy zupę bardzo gorącą, z grzaneczkami do posypywania.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024