Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Roladki-z-lososia-na-cieplo

Roladki z łososia na ciepło

Delikatne "zraziki" z dwu rodzajów łososia. Doskonałe na walentynkową kolację - kolor też odpowiedni - a podajemy je z ziemniakami duszonymi w maśle (patrz przepis) i zieloną sałatą z cytrynowym dressingiem z kolendrą (patrz przepis, bez czosnku - rzecz jasna ;-)).

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2-4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
400 g filetu z łososia bez skóry
1/2 pęczka natki pietruszki
cytryna
4 spore plastry wędzonego łososia

Opis przyrządzania:
Filet z łososia myjemy, osuszamy i starannie przeglądamy pod kątem pozostałych ości i wyjmujemy je pęsetką. Dużym i ostrym nożem siekamy łososia na możliwie drobne kawałeczki.
Natkę myjemy, osuszamy i obrywamy listki, po czym starannie je siekamy i dodajemy do posiekanego łososia. Mieszamy i doprawiamy do smaku odrobiną soku z cytryny, pieprzem i ociupinką soli. Jeszcze raz mieszamy i dzielimy na 4 części.
Plastry wędzonego łososia rozkładamy pojedynczo na kawałkach plastikowej folii. Na każdym plastrze kładziemy 1/4 łososiowego nadzienia i formujemy w wałek. Pomagając sobie folią zwijamy rulon z łososia tak, by całe nadzienie znalazło się wewnątrz plastra wędzonego łososia - uwaga, żeby nie zawinąć do środka także folii! Końce folii zakręcamy, jak papierek od cukierka i wstawiamy ruloniki do lodówki na 20 minut.
Do garnka nalewamy trochę wody i stawiamy na ogniu. Na garnku kładziemy koszyczek do gotowania na parze, a kiedy woda się zagotuje, zmniejszamy ogień. Kładziemy rulony (w folii) w koszyczku i przykrywamy. Gotujemy na parze przez 8 minut, po czym zdejmujemy z garnka i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 minuty.
Odwijamy rulony z folii, kroimy je skosem przez środek i układamy zgrabnie na ogrzanych talerzach. Dekorujemy ćwiartką cytryny i listkiem natki.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024