Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Roladki-z-cieleciny-z-suszonymi-pomidorami

Roladki z cielęciny z suszonymi pomidorami

Sympatyczne niedzielne danie. Roladki podajemy z dużą ilością pysznego, śmietanowego sosu, trzeba więc zrobić do nich coś, co pozwoli ten sos w pełni zużytkować: na przykład ryż, piure ziemniaczane lub drobne kluseczki.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 kotlety cielęce (100-150 g każdy)
2 cebule
2 plastry bekonu
6 suszonych pomidorów
duży ząbek czosnku
oliwa z oliwek
2 łyżki pasty pomidorowej
pęczek świeżej bazylii
garść mąki
150 ml białego wytrawnego wina
400 ml wywaru z kurczaka (lub warzywnego)
200 ml kremowej śmietanki

Opis przyrządzania:
Kotlety myjemy, osuszamy i rozklepujemy na duże cienkie płaty. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy.
Cebule obieramy i drobniutko siekamy.
Bekon i suszone pomidory też bardzo drobno siekamy.
Czosnek obieramy i rozgniatamy na piure.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy cebule, bekon i pomidory i smażymy na średnim ogniu, mieszając, aż cebula będzie przezroczysta. Dodajemy czosnek i pastę pomidorową i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Doprawiamy do smaku solą (malutko) i pieprzem.
Każdy plaster mięsa smarujemy masą pomidorową (zostawiamy z boków po mniej więcej centymetrze luzu, żeby masa nie wylatywała). Na nadzieniu kładziemy kilka listków bazylii, po czym zwijamy każdy plaster w roladkę, spinając wykałaczką. Każdą roladkę obtaczamy lekko w mące.
W dużym rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Na gorącą wkładamy mięso i osmażamy na rumiano ze wszystkich stron.
Wlewamy wino i zagotowujemy. Dolewamy wywar, znów zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień, rondel przykrywamy i dusimy mięso przez godzinkę, aż będzie zupełnie miękkie.
Wyjmujemy roladki na ogrzany talerz i trzymamy w cieple. Do sosu wlewamy śmietankę i gotujemy na sporym ogniu, pilnując, żeby nie wykipiało, aż sos trochę zgęstnieje.
Wkładamy mięso jeszcze na chwilę do zabielonego sosu, po czym podajemy - na przykład z ryżem lub kładzionymi kluseczkami.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024