Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Rolada-z-dzemem-Neli-Rubinstein

Rolada z dżemem (Neli Rubinstein)

Najulubieńsze ciasto moich Dzieci, zwłaszcza, jeśli dżem jest dżemem Babci Ani (truskawkowy). Robi się błyskawicznie i równie błyskawicznie znika z talerza. U nas w domu rolada awansowała nawet do zamawianego przez Dzieci tortu urodzinowego!

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
miękkie masło do smarowania formy
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/4 łyżeczki sproszkowanej wanilii
2 łyżki mąki
mniej więcej 1/2 słoika ulubionego dżemu
ewentualnie łyżka alkoholu (likier lub eau-de-vie)
cukier puder do posypania

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Prostokątną blaszkę smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia, który to papier znów smarujemy masłem.
Jajka dzielimy na białka i żółtka.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, po czym – za pomocą tych samych ubijaczek miksera – żółtka ukręcamy na puch z cukrem, dodając wanilię.
Do ukręconych żółtek wsypujemy mąkę, mieszamy, po czym wlewamy całość do białek. Mieszamy delikatnie (broń Boże nie mikserem, tylko dużą metalową łyżką), ale dokładnie.
Wylewamy ciasto na przygotowaną blaszkę, wygładzamy powierzchnię i wsadzamy do nagrzanego piekarnika na jakieś 10 minut, aż podrośnie i zarumieni się, wydając przy tym obiecujący zapach biszkoptu.
Na stole kładziemy czystą ściereczkę. Blaszkę z ciastem odwracamy na ściereczkę i zdejmujemy. Delikatnie odrywamy od ciasta papier do pieczenia – dzięki smarowaniu go masłem, nie będzie z tym raczej problemu, ewentualnie po bokach.
Całą powierzchnię ciepłego jeszcze biszkoptu smarujemy dżemem (powinien być kwaskowaty, żeby nikogo nie zemdliło, na przykład wiśniowy albo agrestowy, albo galaretka z porzeczek, u nas jest to zawsze truskawkowy), ewentualnie wymieszanym z łyżką alkoholu, po czym zwijamy w roladę, począwszy od krótszego boku. Jest to bardzo proste, gdyż ciasto jest miękkie i właściwie samo chce się zwijać.
Kładziemy roladę na talerzu, spojeniem do spodu i posypujemy cukrem pudrem w wersji podstawowej, zaś w wersji bardziej uroczystej ozdabiamy bitą śmietaną i owocami.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024