Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Risotto-z-wedzonym-pstragiem

Risotto z wędzonym pstrągiem

Brytyjska interpretacja włoskiego dania. Warto spróbować, nawet jeśli nie mamy skłonności do ponadkulturowej kuchni.

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g (pół kilo) wędzonego pstrąga
6 szklanek (półtora litra) wywaru z kurczaka
2 cebule
masło
2 ząbki czosnku
450 g ryżu do risotto (carnaroli
arborio
vialone nano)
pęczek młodej dymki
150 g tartego cheddara

Opis przyrządzania:
Pstrąga obieramy ze skóry i ości, dzielimy na kawałki. Wywar stawiamy na ogniu, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i utrzymujemy wywar na granicy wrzenia. Cebule i czosnek obieramy i drobno siekamy. Cebulkę dymkę czyścimy, płuczemy i kroimy po skosie w centymetrowe kawałki. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Smażymy cebulę i czosnek przez 5 minut, aż zmiękną. Wrzucamy ryż i smażymy na średnim ogniu, mieszając, aż zbieleje i pokryje się masłem. Zaczynamy wlewać gorący wywar - po łyżce wazowej na raz, mieszając. Każdą następną łyżkę dolewamy dopiero wtedy, kiedy płyn wsiąknie w ryż niemal w całości. Kiedy ryż będzie już niemal miękki, dodajemy pstrąga i dymkę. Dolewamy jeszcze trochę wywaru. Dodajemy łyżkę masła i starty ser, delikatnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024