Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Risotto-z-lososiem-i-mascarpone

Risotto z łososiem i mascarpone

Nowoczesne risotto z wędzonym łososiem, dodanym w ostatniej chwili. Eleganckie danie, zwłaszcza gdybyśmy do przybrania go użyli nie tylko koperku, ale i kawioru...

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 szklanki (1 litr) wywaru z kurczaka
2 szalotki
ząbek czosnku
oliwa z oliwek
300 g ryżu arborio
szklanka (ćwierć litra) białego wytrawnego wina
100 g wędzonego łososia
100 g sera mascarpone
100 g gęstej kwaśnej śmietany
świeży koperek i (bardzo ewentualnie) kawior do przybrania

Opis przyrządzania:
Wywar z kurczaka wlewamy do garnka i podgrzewamy. Przez cały czas przygotowania risotta trzymamy wywar na małym ogniu, żeby mieć gorący na podorędziu.
Szalotki i czosnek obieramy i drobno siekamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy na małym ogniu, aż będzie miękka, ale się nie zacznie rumienić. Dodajemy ryż i starannie mieszamy.
Kiedy ryż zbieleje, wlewamy wino i gotujemy, mieszając, na dużym ogniu, aż zostanie wchłonięte przez ryż.
Teraz zaczynamy dolewać gorący wywar, po łyżce wazowej na raz, przed każdym dolaniem czekając, aż wywar zostanie wchłonięty przez ryż. Cały czas utrzymujemy dość duży ogień. Mieszamy.
W tak zwanym międzyczasie kroimy łososia w paseczki. Kiedy ryż będzie ugotowany, ale wciąż al dente, zaś konsystencja risotta kremowa, przestajemy dolewać wywar. Zmniejszamy ogień, dodajemy łososia, mascarpone i śmietanę. Mieszamy dokładnie, przykrywamy i trzymamy kilka minut na małym ogniu.
Podajemy risotto na ogrzanych talerzach, przybrane umytym koperkiem i (!!!) kawiorem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024