Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Risotto-z-bobem-i-boczkiem

Risotto z bobem i boczkiem

Wiejskie, sycące risotto z plasterkami chrupkiego boczku na wierzchu - zarówno dla smaku, jak i dla ozdoby.

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
300 g świeżego bobu
2 szalotki
2 czubate łyżki masła
4 szklanki (1 litr) wywaru warzywnego lub z kurczaka
250 g (1/4 kg) ryżu na risotto
75 ml białego wina
50 g świeżo startego sera pecorino romano plus więcej do podania
8 cienkich plasterków wędzonego boczku

Opis przyrządzania:
Ziarenka bobu obieramy z jasnozielonej skórki. Szalotki obieramy, płuczemy i drobno siekamy. Na sporej patelni (takiej, która pomieści całe risotto) roztapiamy łyżkę masła. Wrzucamy szalotki i smażymy przez 5 minut na małym ogniu. Dodajemy bób i łyżkę wazową wywaru - resztę wywaru stawiamy na małym ogniu i trzymamy tam przez czas przygotowania risotta. Dusimy bób pod przykryciem przez 10 minut, po czym 1/3 boby miksujemy w blenderze lub malakserze. Na patelnię z resztą bobu wsypujemy ryż, zwiększamy ogień i smażymy przez kilka minut, mieszając. Kiedy ryż zbieleje, wlewamy wino i gotujemy, mieszając, na dużym ogniu, aż zostanie wchłonięte przez ryż. Teraz zaczynamy dolewać gorący wywar, po łyżce wazowej na raz, przed każdym dolaniem czekając, aż wywar zostanie wchłonięty przez ryż. Cały czas utrzymujemy dość duży ogień. Mieszamy. Kiedy ryż będzie ugotowany, ale wciąż al dente, zaś konsystencja risotta kremowa, przestajemy dolewać wywar. Dodajemy zmiksowany bób, mieszamy i gotujemy przez minutę. Zdejmujemy patelnię z ognia, wsypujemy tarte pecorino i dodajemy pozostałą łyżkę masła. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Mieszamy dokładnie, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut, żeby masło i ser się roztopiły. W międzyczasie smażymy plasterki boczku na złoto i chrupko. Odsączamy z tłuszczu na kawałku kuchennego papieru. Na każdej porcji risotta kładziemy 2 plasterki boczku. Podajemy z dodatkowym tartym serem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024