Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Rillettes-z-lososia-z-pistacjami
Rillettes z łososia z pistacjami
Pasta ze świeżego łososia, doskonała do smarowania grzanek. Możemy ją podać na zwykłą, rodzinną kolację, lub też uformować w zgrabne porcyjki, udekorować i dać gościom.
Rodzaj dania: Przystawka
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
350 g świeżego łososia bez skóry
szklanka (250 ml) białego alzackiego wina
80 g wyłuskanych orzeszków pistacjowych
150 g miękkiego masła
cytryna
Opis przyrządzania:
Łososia myjemy i osuszamy. Wino wlewamy do rondelka, solimy i - pardon - pieprzymy, zagotowujemy. Wkładamy rybę i gotujemy ją na maleńkim ogniu przez 8-10 minut. Wyjmujemy i osączamy. Rozgniatamy widelcem, patrząc, czy nie zostały jakieś ości. Orzechy pistacjowe grubo siekamy. Miękkie masło ucieramy chwilę drewnianą łyżką, po czym dodajemy łososia i 2/3 orzechów. Starannie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Jeszcze raz starannie ucieramy, po czym wstawiamy do lodówki do czasu podania. Dwiema łyżkami formujemy z rillettes zgrabne porcyjki, przekładamy je na talerze i posypujemy resztą orzechów. Podajemy z grzankami.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024