Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ratatouille

Ratatouille

Tego dania nie trzeba ani przedstawiać, ani zachwalać. Wszyscy wiemy, jak dobra to rzecz, szczególnie w ciepłe, letnie wieczory.

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia: Francja - Prowansja

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg dojrzałych pomidorów
6 cukinii (o długości do 20 cm)
3 piękne dojrzałe bakłażany
2 białe cebule
4 duże ząbki czosnku
3 grillowane papryki (żółta czerwona i zielona)
świeży tymianek
listek laurowy
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Pomidory wkładamy na minutę do wrzącej wody, po czym odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Zdejmujemy z pomidorów skórkę, kroimy je na pół i łyżeczką usuwamy z nich pestki. Miąższ kroimy w spore kawałki.
Cukinie myjemy, odcinamy końce i kroimy w dużą kostkę.
Bakłażany myjemy, odcinamy im końce i kroimy w dużą kostkę.
Cebule obieramy z łusek i drobno siekamy.
Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Grillowane papryki obieramy ze skórki i kroimy w paski o szerokości 1 cm.
W sporym rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy na średnim ogniu, aż warzywa zaczną się złocić i będą miękkie. Dodajemy pomidory i paprykę, wrzucamy listek laurowy i kilka gałązek świeżego tymianku. Wszystko mieszamy i dusimy na średnim ogniu, aż pomidory się rozgotują i powstanie gęsty sos.
W tym czasie na dużej patelni rozgrzewamy kolejne 2 łyżki oliwy z oliwek. Na gorącą wrzucamy cukinię i bakłażany i smażymy na dość dużym ogniu, aż warzywa zaczną się rumienić. Cukinię i bakłażany przekładamy do rondla z sosem pomidorowo-paprykowym. Solimy i wszystko razem mieszamy.
Dusimy mniej więcej 20 minut, po czym doprawiamy do smaku sporą ilością czarnego, świeżo zmielonego pieprzu.
Podajemy na gorąco lub letnio.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024