Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Quiche-z-cukinia-i-kozim-serem
Quiche z cukinią i kozim serem
Ładna, zielona tarta z lekko kwaskowatym kremem z koziego twarożku. Dobry sposób na nadmiar cukinii...
Rodzaj dania: Małe danie
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
200 g mąki
100 g zimnego masła
łyżka octu balsamico
3 jajka
2-3 małe cukinie
150 g koziego twarożku
2 łyżki kremowej śmietanki
garść tartego parmezanu
oliwa z oliwek
Opis przyrządzania:
Do piekarnika wkładamy blachę - tę piekarnikową, największą, bo na niej postawimy potem formę z tartą. Nagrzewamy piekarnik (wraz z blachą) do 210 stopni.
Zagniatamy ciasto: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło pokrojone w małe kawałki i szczyptę soli. Siekamy nożem, a gdy mąka zacznie łączyć się z masłem i przypominać grubo tartą bułkę, wbijamy jedno jajko i dolewamy łyżkę octu oraz 2 łyżki zimnej wody. Zagniatamy ciasto, dolewając ewentualnie jeszcze odrobinę wody. Zagniecione ciasto zawijamy w plastikową folię i wkładamy na 20 minut do lodówki.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na duży placek i wylepiamy nim formę do tarty o średnicy około 26 cm, wyłożoną odpowiednio przyciętym arkuszem papieru do pieczenia. Na czas przygotowania nadzienia wstawiamy formę z ciastem do lodówki.
Cukinie myjemy i kroimy w naprawdę cienkie plasterki.
Ucieramy razem w misce pozostałe 2 jajka, kozi twarożek i śmietankę na gładką masę. Dodajemy połowę parmezanu, solimy i - pardon - pieprzymy do smaku i wylewamy na przygotowany spód. Na wierzchu rozkładamy plasterki cukinii - możliwie ładnie, posypujemy resztą parmezanu, skrapiamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, stawiając formę bezpośrednio na gorącej blasze.
Po 10 minutach pieczenia obniżamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy quiche przez mniej więcej pół godziny.
Kiedy brzegi ciasta będą rumiane, a nadzienie zastygnie, wyjmujemy tartę z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.
Podajemy na ciepło lub letnio.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024