Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pyszne-grzanki

Pyszne grzanki

Mam ten przepis od lat i co jakiś czas wykorzystuję, bo u nas w domu wszyscy lubią grzanki na kolację - oczywiście każdy z czym innym... Te akurat grzanki mają tę zaletę, że można do nich zużyć resztki pieczeni lub mięsa z rosołu.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
200 g pieczonego lub gotowanego mięsa
2 plasterki szynki
pęczek natki pietruszki
50 g tartego sera (też mogą być różne resztki)
masło
bagietka (najlepiej z poprzedniego dnia)
kiszony ogórek

Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Blaszkę wykładamy arkuszem papieru do pieczenia. Mięso czyścimy z ewentualnego tłuszczu, kroimy w kawałki. Szynkę też kroimy w kawałki. Natkę myjemy, osuszamy i siekamy. Mięso, szynkę i natkę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub miksujemy w malakserze. Dodajemy łyżkę miękkiego masła i starty ser, starannie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Bagietkę kroimy w niezbyt grube kromki. Smarujemy każdą kromkę masłem i kładziemy na przygotowanej blaszce, posmarowaną stroną do dołu. Na wierzch kromek nakładamy masę mięsną i wstawiamy grzanki do piekarnika na mniej więcej 20 minut. Bagietka powinna się od spodu przyrumienić. Kiszony ogórek obieramy ze skórki i kroimy w tyle plasterków, ile nam wyszło grzanek. Ozdabiamy gotowe grzanki plasterkami kiszonego ogórka i natychmiast podajemy. Z ketchupem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024