Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pulpeciki-w-sosie-srodziemnomorskim

Pulpeciki w sosie śródziemnomorskim

Kolejne świetne wakacyjne danie, miło kojarzące się z Prowansją. Wątróbka dodaje smaku, ale jeśli z jakichś powodów nie wchodzi ona w grę, dajemy po prostu ciut więcej wieprzowiny.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Kraje śródziemnomorskie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
700 g mielonej wieprzowiny (nie za tłustej)
100 g wątróbki (też wieprzowej)
kromka białego chleba
150 ml mleka
3 cebule
2 ząbki czosnku
150 g dobrych czarnych oliwek
2 gałązki natki pietruszki
łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
4 pomidory
spory strąk papryki (żółtej lub zielonej)
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Jeśli nie bardzo wierzymy w jakość mielonej wieprzowiny, kupujemy 700 g karkówki i przepuszczamy przez maszynkę, razem z wątróbką.
Chleb zalewamy mlekiem i odstawiamy na parę minut do nasiąknięcia.
Miksujemy razem wątróbkę i odciśnięty chleb, dodajemy do mielonego mięsa.
Cebule obieramy i drobno siekamy, dodajemy jedną z nich (czyli 1/3) do mięsa.
Czosnek obieramy i drobno siekamy - jeden z ząbków dodajemy do mięsa.
50 g oliwek drobno siekamy i dodajemy do mięsa.
Natkę myjemy, osuszamy i drobno siekamy, dodajemy do mięsa.
Mięso przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi i dobrze wyrabiamy na jednolitą masę. Z masy kręcimy kulki wielkości mniej więcej włoskiego orzecha.
Pomidory zanurzamy na chwilę we wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy w ćwiartki i przy pomocy łyżeczki usuwamy pestki.
Paprykę kroimy wzdłuż na pół, usuwamy ogonek i pestki. Myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki.
Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, partiami wkładamy pulpeciki i osmażamy na brązowo - mniej więcej 10 minut. Dodajemy resztę cebuli i czosnku, podsmażamy, aż cebula zmięknie (jakieś 5 minut). Dodajemy pomidory, paprykę i całe oliwki, lekko solimy i porządnie - pardon - pieprzymy. dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez 10 minut, aż warzywa zmiękną.
Podajemy z bagietką lub kluskami.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024