Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pstragi-w-sosie-ogorkowym

Pstrągi w sosie ogórkowym

Szybciutkie danie dla dwojga - smażony pstrąg w sosie z kiszonych ogórków z koperkiem. Proste i bezpretensjonalne.

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 całe oczyszczone pstrągi
2 łyżki mąki
czubata łyżka masła
kiszony ogórek
2 gałązki świeżego koperku
sok z kiszonych ogórków lub cytryny
łyżka malutkich kaparków
dodatkowy kawałeczek masła

Opis przyrządzania:
Pstrągi myjemy i osuszamy papierem kuchennym. Solimy i - pardon - pieprzymy z obu stron, a także wewnątrz. Oprószamy mąką. Kiszony ogórek obieramy ze skórki i drobno siekamy. Koperek myjemy i drobno siekamy. Kaparki odcedzamy z zalewy. Na dużej patelni rozpuszczamy masło. Na gorące kładziemy rybki i smażymy na średnim ogniu po 5-7 minut z każdej strony, aż skórka ładnie się przyrumieni. Usmażone ryby przekładamy na ogrzany półmisek. Na patelnię wrzucamy ogórek, koperek i kaparki. Dolewamy kilka łyżek soku ogórkowego lub z cytryny. Zagotowujemy i dodajemy kawałek masła. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Gorącym sosem polewamy pstrągi i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024