Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pstragi-w-sosie-migdalowym

Pstrągi w sosie migdałowym

Pstrągi z migdałami to znana i bardzo ceniona kombinacja. W tym przypadku migdały podgrzewamy w maśle o dźwięcznej nazwie noisette - czyli takim, które przez podgrzewanie osiągnęło kolor i zapach orzechów laskowych.

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 ładne filety z pstrąga
2 garści płatków migdałowych
75 g masła
łyżka listków świeżego tymianku
łyżka drobno siekanej natki pietruszki
sok z cytryny

Opis przyrządzania:
Rybki płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym. Płatki migdałowe podpiekamy na złoty kolor na suchej patelni, cały czas mieszając, gdyż mają skłonność do przypalania się. Odkładamy na bok. Masło wkładamy na patelnię i podgrzewamy na średnim ogniu, nie spuszczając zeń oka, aż będzie miało kolor orzechów laskowych. Trzeba naprawdę uważać, żeby nie przekroczyć krytycznego momentu, gdyż masło się spali i będzie dość paskudne w smaku. Kiedy masło będzie miało odpowiedni kolor, wkładamy filety z pstrąga, skórą do dołu. Smażymy po 3 minuy z każdej strony (4, jeśli filety są grube), po czym ostrożnie przekładamy na ogrzane talerze. Solimy i - pardon - pieprzymy. Do masła na patelni wrzucamy migdały, tymianek i natkę, wciskamy trochę soku z cytryny. Mieszamy i polewamy rybki. Podajemy natychmiast, z młodymi ziemniakami i czymś zielonym.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024