Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pstrag-lososiowy-z-rozowym-pieprzem

Pstrąg łososiowy z różowym pieprzem

Bardzo wygodne "gościowe" danie - przygotowujemy wszystko wcześniej, a gdy goście kończą drinki, wstawiamy rybkę do piekarnika. Podajemy z ciepłą sałatką ziemniaczaną i sałatą.

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 filety z pstrąga łososiowego
pęczek koperku
skórka starta z połowy cytryny
łyżka różowego pieprzu
sok z cytryny
100 g miękkiego masła

Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Rybę płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy ręcznikiem papierowym i pęsetką usuwamy ewentualnie pozostałe ości. Koperek płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. Różowy pieprz rozgniatamy w moździerzu. Koperek, pieprz, skórkę z cytryny i łyżkę soku z cytryny mieszamy z masłem, solimy do smaku. Rybę kładziemy skórą do dołu na przygotowanej blasze. Na wierzchu rozkładamy masło i wstawiamy blaszkę do piekarnika na 10 minut. Rybę przekładamy na ogrzane talerze i natychmiast podajemy z ciepłą sałatką z ziemniaków lub po prostu młodymi kartofelkami.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024