Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Przydymione-sliwki-w-occie

Przydymione śliwki w occie

Wspaniałe, lekko wędzone w smaku (dzięki herbacie Lapsang Souchong) śliweczki, nieodzowny dodatek do dobrego pasztetu.

Rodzaj dania: Przetwory

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 3-4 słoiki

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 i 1/2 kg twardych węgierek
2 torebki herbaty Lapsang Souchong
szklanka octu 10%
400 g cukru

Opis przyrządzania:
Węgierki myjemy, nadcinamy każdą z boku i wyjmujemy pestki. Wkładamy śliwki do szklanej miski. Herbatę zaparzamy w szklance wrzącej wody. Po 5 minutach odcedzamy i wlewamy do garnka. Dodajemy ocet i cukier, stawiamy na małym ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając, żeby cukier się rozpuścił. Kiedy zalewa się zagotuje, zdejmujemy ją z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Zimnym płynem zalewamy śliwki. Miskę przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny. Następnego dnia odcedzamy śliwki na sicie, płyn zaś przelewamy do garnka. Stawiamy zalewę na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy na 10 minut. Gorącą zalewą zalewamy śliwki. Miskę przykrywamy i odstawiamy znów w chłodne miejsce na 24 godziny. Trzeciego dnia odcedzamy śliwki na sicie. Przekładamy je do wysterylizowanych słoików, zaś zalewę zagotowujemy. Wrzącą zalewamy śliwki i zakręcamy słoiki. Stawiamy słoiki do góry nogami, przykrywamy ściereczką i zostawiamy tak, aż wystygną. Śliwki trzymamy w chłodnym miejscu (choć niekoniecznie w lodówce). Próbujemy po 2-3 tygodniach.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024