Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Przepyszne-kokosanki

Przepyszne kokosanki

Doskonałe ciasteczka dla wielbicieli kokosa (dzień dobry) - słodkie, ale nie za bardzo, wilgotne, chrupiące z wierzchu, lepkie w środku, bardzo kokosowe, słowem naprawdę przepyszne! I znakomite na Święta...

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: mniej więcej 25 sztuk

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
80 g cukru
2 całe jajka
150 g słodzonych wiórków kokosowych

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Blachę do ciasteczek wykładamy odpowiednio przyciętym kawałkiem papieru do pieczenia.
Do garnka z grubym dnem wsypujemy cukier, wbijamy jajka i dodajemy wiórki. Mieszamy i stawiamy na średnim ogniu.
Gotujemy, mieszając drewnianą łyżką, aż masa zgęstnieje - trwa to jakieś 10 do 15 minut, trzeba tylko uważać, żeby nie przywierała do dna; wbrew moim obawom jajka wcale nie ścięły się z kokosem w oryginalną jajecznicę, lecz rzeczywiście zadziałały jak spoiwo.
Kiedy masa będzie gęsta, zdejmujemy garnek z ognia i studzimy.
Mokrymi rękoma toczymy z masy kulki o wielkości niezbyt dużego orzecha włoskiego i układamy na blaszce, zachowując przyzwoite odstępy, bo w trakcie pieczenia kokosanki nieco urosną.
Wstawiamy blachę do piekarnika na mniej więcej 15 minut - kokosanki powinny się przyrumienić, ale trzeba uważać, bo jak już się zarumienią, to zaraz potem przypalają się od spodu!
Upieczone ciasteczka wyjmujemy z pieca i przekładamy na metalową kratkę do wystudzenia.
Zupełnie zimne ciasteczka przechowujemy w szczelnie zamykanej puszce i nie pokazujemy dzieciom, bo zeżrą natychmiast.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024