Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Przegrzebki-z-sosem-z-zielonego-groszku

Przegrzebki z sosem z zielonego groszku

No cóż, przegrzebki (scallops) to danie luksusowe, choćby ze względu na cenę... Ale czasem trzeba i warto, a ten przepis jest znakomity na walentynkową kolację: na przystawkę lub - jeśli wytworny posiłek składać się będzie z wielu dań - jako danie główne.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
6 świeżych (nie mrożonych) przegrzebków bez korala
oliwa z oliwek
100 g zielonego groszku (mrożonego)
gałązka świeżej mięty
łyżka startego parmezanu
4 łyżki gęstej kremowej śmietanki
sok z cytryny

Opis przyrządzania:
Przegrzebki myjemy, zdejmujemy ciemne błony, osuszamy. Mieszamy z łyżką oliwy, solimy i - pardon - pieprzymy.
Nastawiamy garnek z osoloną wodą, a kiedy się zagotuje, wrzucamy groszek. Gotujemy przez 5 minut, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Osączamy i wrzucamy do malaksera lub blendera.
Miętę myjemy, osuszamy i siekamy (same listki). Dodajemy do groszku wraz z parmezanem i miksujemy na gładkie piure.
Przekładamy do rondelka, dodajemy śmietankę i stawiamy na ogniu. Podgrzewamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Trzymamy na małym ogniu.
Patelnię grillową stawiamy na dużym ogniu. Kiedy zacznie dymić, wkładamy przegrzebki i grillujemy po minucie z każdej strony. Przekładamy na ogrzany talerz i zostawiamy w spokoju na czas przygotowania talerzy.
Na 2 ogrzane talerze wylewamy sos z groszku.
2 łyżki oliwy ukręcamy z łyżką soku z cytryny, odrobiną soli i cukru. Na sosie z groszku kładziemy przegrzebki, skrapiamy winegretem i oprószamy pieprzem prosto z młynka. Podajemy od razu.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024