Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Przegrzebki-z-sosem-z-pieczonej-papryki

Przegrzebki z sosem z pieczonej papryki

Bardzo przyjemne, bardzo odświętne danie z muszli Świętego Jakuba, usmażonych i spowitych paprykowo-maślanym sosem, który to sos możemy zrobić wcześniej. Jeszcze nieduża sałatka z ciemnozielonych listków rukoli i ryż - najlepiej mieszany, biały z ciemnym...

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
20 świeżych przegrzebków bez korala
3 czerwone Pieczone papryki
mały pęczek świeżej bazylii
ząbek czosnku
1 i 1/2 szklanki odtłuszczonego wywaru z kurczaka
kieliszek białego wytrawnego wina
4 łyżki masła

Opis przyrządzania:
Przegrzebki szybko myjemy w zimnej wodzie, usuwając przy okazji brązowawe resztki błon. Starannie osuszamy, solimy i (pardon) pieprzymy z obu stron.
Upieczone i przestudzone papryki obieramy ze skórki i kroimy w kawałki.
Bazylię myjemy, osuszamy, oskubujemy listki. Kilka ładnych zostawiamy do dekoracji, resztę kroimy w cienkie paseczki.
Czosnek obieramy.
Paprykę, czosnek, wywar z kurczaka i wino miksujemy w blenderze na gładką masę. Przelewamy do garnka, dodajemy bazyliowe paseczki i stawiamy na średnim ogniu. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy sos, aż zredukuje się (powiedzmy o połowę) i zagęści. Trzymamy na maleńkim ogniu.
Dużą patelnię, a nawet dwie, stawiamy na sporym ogniu. Wkładamy 2 łyżki masła, a kiedy będzie gorące, wkładamy przegrzebki, po 10 na patelnię - małże nie powinny się tłoczyć, bo nie będą chciały się przyrumienić.
Smażymy przegrzebki na średnio dużym ogniu po 3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane. Zdejmujemy z patelni na ogrzany talerz.
Resztę masła kroimy w małe kawałeczki. Do gorącego sosu, cały czas mieszając, dodajemy po jednym kawałku masła na raz - następny wrzucamy, gdy poprzedni wmieszamy już w sos. Gotowy sos powinien mieć - jak to mówią w książkach kucharskich - aksamitną konsystencję. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na 4 ogrzane talerze wylewamy po kilka łyżek sosu, zaś na nim kładziemy przegrzebki.
Ozdabiamy listkami bazylii i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024