Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Przegrzebki-z-kiszona-kapusta-z-jablkami

Przegrzebki z kiszoną kapustą z jabłkami

Przegrzebki i kiszona kapusta? Hm, to typowy dla niemieckiej współczesnej kuchni przykład dania fusion. Ale tym razem bardzo udany - słodkie małże, owinięte boczkiem i przypieczone, na duszonej kapustce z jabłkami i śmietaną. Pyszności.

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia: Niemcy

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:
500 g (pół kilo) dobrej kiszonej kapusty
3 łyżki masła
50 ml calvadosu
100 ml wywaru z ryb lub warzyw
200 ml gęstej śmietany
18 przegrzebków (muszli świętego Jakuba)
cytryna
18 cienkich plasterków wędzonego boczku
2 czerwone jabłka
łyżka oliwy
łyżka płynnego miodu

Opis przyrządzania:
Kapustę odciskamy z nadmiaru soku i siekamy.
Połowę masła rozgrzewamy na sporej patelni. Dodajemy kapustę, chwilę podgrzewamy, mieszając, po czym wlewamy calvados i wywar. Gotujemy bez przykrycia przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie wlewamy śmietanę, mieszamy i gotujemy jeszcze jakieś 5 minut.
Przegrzebki myjemy i usuwamy ciemniejszą błonę. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy ze wszystkich stron, skrapiamy sokiem z cytryny.
Każdy przegrzebek owijamy plasterkiem boczku - przegrzebki mają kształt walca, owijamy je zatem dokoła, po obwodzie, zostawiając górę i dół wolne.
Jabłka myjemy, kroimy (bez obierania) w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy jabłka w niedużą zgrabną kostkę.
Na dużej patelni rozgrzewamy resztę masła i oliwę. Na gorący tłuszcz kładziemy przegrzebki - bokiem, żeby boczek się przyrumieniał. W czasie smażenia obracamy przegrzebki, żeby boczek rumienił się równomiernie.
Dodajemy kostki jabłek. Smażymy dalej, a kiedy boczek będzie rumiany, przewracamy przegrzebki tak, żeby przyrumienić także górę i dół, czyli części nie owinięte boczkiem. Całe smażenie powinno odbywać się dość szybko, trzeba więc poświęcić temu całą uwagę (kapusta dusi się wszak właściwie sama), utrzymywać spory ogień i być przygotowanym na pryskanie. Trudno.
Kapustę rozkładamy estetycznie na 6 talerzy. Na wierzchu kładziemy po 3 przegrzebki.
Do jabłek na patelni dolewamy miód, szybko mieszamy, po czym rozdzielamy jabłka wraz z sosem pomiędzy talerze.
Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024