Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Przegrzebki-w-sosie-pomaranczowym
Przegrzebki w sosie pomarańczowym
Czysty luksus, choć sam przepis jest prościutki. Problem polega tylko na tym, że jeśli podajemy je gościom na przystawkę, to resztę menu musimy ułożyć stosownie elegancko i luksusowo...
Rodzaj dania: Przystawka
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
12 świeżych przegrzebków bez korala
3 pomarańcze
szklanka dobrego białego wytrawnego wina
opakowanie szafranu
50 g zimnego masła
Opis przyrządzania:
Przegrzebki szybko myjemy w zimnej wodzie i starannie osuszamy kuchennym papierem.
Z pomarańczy wyciskamy sok. Wlewamy go do rondelka, dodajemy wino, sporą szczyptę cukru i nieco soli. Stawiamy na ogniu i zagotowujemy. Gotujemy na dużym ogniu przez minutę, po czym ogień zmniejszamy na średni, dodajemy szafran i gotujemy jeszcze 5 minut.
Na patelni rozpuszczamy połowę masła. Na gorące wkładamy przegrzebki i smażymy na sporym ogniu po 3 minuty z każdej strony - małże powinny być rumiane. Lekko solimy, zdejmujemy z patelni i trzymamy w cieple.
Na patelnię po przegrzebkach wlewamy sos pomarańczowy, zagotowujemy i, cały czas mieszając, dodajemy resztę masła w małych kawałkach. Każdy następny kawałek masła dodajemy dopiero wtedy, kiedy poprzedni wmieszaliśmy w sos.
Do sosu wkładamy usmażone przegrzebki i obracamy kilka razy, żeby sos dobrze je pokrył.
Przekładamy na ogrzane talerze, polewamy sosem i natychmiast podajemy.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024