Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Poziomkowa-pokusa
Poziomkowa pokusa
Ładny, nieduży deser z mascarpone i poziomek. Kwintesencja lata.
Rodzaj dania: Deser
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
150 ml kremowej zimnej śmietanki
100 g mascarpone
łyżka-dwie cukru pudru
50 ml likieru Grand Marnier
4 łyżeczki brązowego cukru
400 g poziomek (najlepiej dzikich)
Opis przyrządzania:
Śmietankę ubijamy na niemal sztywno. Mascarpone mieszamy z łyżką cukru i likierem. Mieszamy delikatnie ze śmietanką i ewentualnie dodajemy jeszcze nieco cukru, choć zapewne nie będzie to potrzebne. Krem przekładamy do 4 ładnych miseczek lub filiżanek. Każdą porcję posypujemy łyżeczką brązowego cukru. Miseczki lub filiżanki stawiamy na talerzach, obok kładziemy garść poziomek - każdy nabiera sobie trochę kremu na łyżeczkę, na wierzch nakłada poziomkę i zjada.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024