Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Potrawka-z-cieleciny
Potrawka z cielęciny
Klasyczna potrawka z cielęciny i warzyw z kremowym delikatnym sosem. Po francusku potrawa nazywa się blanquette de veau i jest bardzo lubiana przez wszystkie pokolenia.
Rodzaj dania: Danie główne mięsne
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: średnio trudna
Składniki:
1 kg cielęciny na gulasz
garść małych cebulek
3 młode marchewki
listek laurowy
świeży tymianek
garść kurek lub maleńkich pieczarek
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
żółtko
2 łyżki mleka
cytryna
Opis przyrządzania:
Cielęcinę kroimy w średniej wielkości kostkę. Wkładmy mięso do rondla, zalewamy zimną wodą tak, by objęła mięso i zagotowujemy. Zdejmujemy z powierzchni pianę. Cebulki obieramy z łusek. Marchewki skrobiemy, płuczemy i kroimy w plasterki. Warzywa dokładamy do mięsa. Dodajemy listek laurowy i gałązkę świeżego tymianku, solimy i - pardon - pieprzymy. Cielęcinę z dodatkami gotujemy przez półtorej godziny, czyli do chwili, gdy mięso będzie bardzo miękkie. Grzyby myjemy i gotujemy 5 minut w osolonej wodzie. Ugotowane mięso odcedzamy i odkładamy na talerz, a wywar pozostały w garnku używamy do przygotowania sosu: masło rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu, dodajemy mąkę i starannie mieszamy. Smażymy jeszcze przez minutę, nie dopuszczając do zrumienienia, po czym dolewamy po trochu gorący wywar, cały czas energicznie mieszając. W misce mieszamy surowe żółtko z 2 łyżkami mleka. Cały czas mieszając, dodajemy po trochu gorący sos. Przelewamy z powrotem do garnka i gotjemy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Do sosu wrzucamy mięso z warzywami oraz odcedzone grzyby. Podgrzewamy i podajemy natychmiast z ryżem lub małymi gotowanymi kartofelkami.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024