Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pory-zapiekane-z-niebieskim-serem

Pory zapiekane z niebieskim serem

Danie to powstało w ramach akcji utylizacji rozmaitych poweekendowych resztek: otóż została mi porcja dipu z niebieskiego sera, jak również mały pęczek porów z ostatnich warzywek. Okazało się to bardzo smaczną kombinacją i doskonale pasowało do grillowanych polędwiczek wieprzowych ze smażonymi śliwkami.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 spore pory
łyżka masła
100 g niebieskiego sera (np. Danablu)
150 g gęstej kwaśnej śmietany
sok z połowy cytryny

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni, najlepiej z grzaniem tylko z góry.
Pory obieramy z wierzchnich, grubych liści, odcinamy ciemniejsze zielone końce i korzonki. Kroimy pory wzdłuż na pół i bardzo starannie płuczemy. Osuszamy, po czym kroimy w cienkie plasterki.
W ciężkim garnku roztapiamy masło, wrzucamy pory i smażymy na sporym ogniu, mieszając, aż zaczną wiotczeć - czyli 2-3 minuty. Zmniejszamy ogień na malutki, garnek przykrywamy i dusimy pory przez 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i - jeśli w porach jest sporo wody - odparowujemy na większym ogniu. Zdejmujemy z ognia.
Niebieski ser rozdrabniamy widelcem i mieszamy ze śmietaną, dodając sok z połowy cytryny. Powstały sos mieszamy z porami, po czym przekładamy wszystko do płaskiego żaroodpornego naczynia.
Wstawiamy pory do piekarnika na mniej więcej kwadrans - może trochę dłużej - aż wierzch zacznie się rumienić.
Podajemy na gorąco, ale nie od razu po wyjęciu z pieca, gdyż pory i niebieski ser będą wściekle gorące i można sobie poparzyć podniebienie.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024