Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pory-duszone-z-mieta

Pory duszone z miętą

Zima idzie, trzeba pobierać witaminy z czego się da. A zielony kolor na talerzu poprawia samopoczucie.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
8 niedużych porów
oliwa z oliwek
200 ml (niepełna szklanka) wywaru warzywnego
5 gałązek świeżej mięty

Opis przyrządzania:
Porom odcinamy korzonki i ciemnozielone końce. Zdejmujemy wierzchnią warstwę. Każdy por kroimy wzdłuż na pół i starannie płuczemy pod strumieniem zimnej wody. Otrząsamy z wody i kroimy w kawałki o długości, powiedzmy, 3 cm. W ciężkim garnku rozgrzewamy 5 łyżek oliwy. Wkładamy pory, solimy i - pardon - pieprzymy. Mieszamy, przykrywamy i dusimy na średnio małym ogniu przez 5 minut. Wlewamy wywar warzywny, zagotowujemy i gotujemy, już bez przykrycia, przez kwadrans - większość wywaru powinna się wygotować, zaś pory mają być naprawdę miękkie. W międzyczasie miętę myjemy i obrywamy listki, po czym kroimy je w paski - jesli listki drobne, zostawiamy je w całości. Dodajemy do porów i dusimy jeszcze 2-3 minuty. Doprawiamy do smaku i podajemy albo na gorąco (w mroźny dzień), albo na ciepło.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024