Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pomidory-pieczone-po-prowansalsku

Pomidory pieczone po prowansalsku

Pachnące czosnkiem i ziołami pieczone pomidory pasują właściwie do wszystkiego - i do mięsa i do ryby.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Francja - Prowansja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
6 dojrzałych pomidorów
zioła prowansalskie
oliwa z oliwek
4 ząbki czosnku
tarta bułka

Opis przyrządzania:
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Piękne, dojrzałe, okrągłe pomidory kroimy horyzontalnie na pół. Połówki ustawiamy w żaroodpornym naczyniu i każdą solimy, posypujemy ziołami prowansalskimi i pieprzem. Polewamy 3 łyżkami oliwy, po czym wstawiamy do piekarnika na 20 minut. W tym czasie obieramy i siekamy czosnek i mieszamy z 2 łyżkami tartej bułki. Wyjmujemy pomidory i posypujemy każdy odrobiną tej mieszaniny, po czym albo wstawiamy na 5 minut pod opiekacz (grill), albo na 10 minut z powrotem do pieca. Można jeść na gorąco, ciepło i zimno.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024