Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pomidorki-bloody-Mary
Pomidorki "bloody Mary"
Bardzo śmieszne danie-nie danie, bo jak nazwać nasączone wódką pomidorki koktajlowe? Podajemy nabite na wykałaczki, jak koreczki, ku uciesze dorosłych gości, ale uwaga - amatorzy alkoholu w wersji słodkiej raczej nie będą zachwyceni.
Rodzaj dania: Małe danie
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: duży słoik
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
1/2 kg (500 g) słodkich pomidorków koktajlowych
listek laurowy
łyżeczka ziaren pieprzu
gałązka tymianku
ostra papryczka chilli
cytryna
czysta wódka (jakieś 1/2 litra)
gruba sól
Opis przyrządzania:
Pomidorki myjemy, osuszamy i wkładamy do dużego, wyparzonego słoja. Dodajemy listek laurowy, pieprz, tymianek, papryczkę i przekrojoną na pół cytrynę. Zalewamy pomidorki wódką, zakręcamy i wstawiamy na kilka dni do lodówki. Pomidorki możemy trzymać w wódce przez miesiąc - będą tylko zyskiwać na (koktajlowym) smaku. Podajemy na wykałaczkach, z miseczką grubej soli do maczania.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych
Styl potrawy: ekstrawagancka
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024