Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pomaranczowe-slodkie-grzanki

Pomarańczowe słodkie grzanki

Mam słabość do dań śniadaniowych - wprawdzie i tak zawsze rodzinne weekendowe śniadanie kończy się na jajkach w szklance i twarożku z rzodkiewką (ulubiony zestaw), ale pomarzyć zawsze wolno... A marzy mi się pensjonat, w którym każde śniadanie byłoby inne. I byłyby w nim takie właśnie grzanki. Ech.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: USA

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
niepryskana pomarańcza
wczorajsza bagietka
4 jajka
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
4 łyżki masła
syrop klonowy lub marmolada pomarańczowa do podania

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni.
Pomarańczę szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy. Ścieramy skórkę na drobnej tarce, wyciskamy sok.
Bagietkę kroimy w 2-centymetrowe kromki.
W płytkiej misce mieszamy łyżeczkę startej skórki pomarańczowej, 1/3 szklanki soku, jajka i kardamon na jednolitą masę.
Masło wkładamy na blaszkę (taką, która pomieści swobodnie wszystkie kromki) i wstawiamy na chwilę do piekarnika, żeby się rozpuściło i było gorące.
Kromki bagietki zanurzamy z obu stron w pomarańczowej masie i kładziemy na rozgrzanym maśle tak, by leżały jedną warstwą.
Wstawiamy grzanki do piekarnika i pieczemy około 10 minut, raz przekładając je na drugą stronę - gotowe grzanki powinny być pięknie rumiane.
Podajemy grzanki prosto z pieca, w towarzystwie syropu klonowego lub dżemu z pomarańczy. Jeśli podamy do tego jeszcze miskę truskawek i gęsty, zimny, naturalny jogurt, będziemy mieli całkiem eleganckie, pożywne i pyszne letnie śniadanie. Najlepiej w słonecznym ogrodzie...

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024