Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pomaranczowe-pralinki

Pomarańczowe pralinki

Jeśli mamy po zimie nadmiar kandyzowanej skórki pomarańczowej, to możemy zrobić te błyskawiczne pralinki - bardzo ładnie wyglądają na ozdobnym talerzu, podane do kawy i herbaty na zakończenie eleganckiej kolacji.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: około 30 sztuk

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej w syropie
100 g marcepanu
łyżka cukru pudru
suszone żurawiny do ozdoby (lub orzeszki pistacjowe)

Opis przyrządzania:
Skórkę pomarańczową starannie osączamy z syropu i wkładamy do malaksera. Miksujemy, aż skórka będzie drobniutko posiekana.
Dodajemy pokruszony marcepan i cukier puder i miksujemy dalej, aż powstanie jednolita, gęsta masa.
Z masy toczymy 30 równej wielkości kulek. Każda ozdabiamy suszoną żurawinką lub obranym orzeszkiem pistacjowym. Lub pestką z dyni. Lub kawalątkiem suszonej moreli...

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024