Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Pomaranczowe-pralinki
Pomarańczowe pralinki
Jeśli mamy po zimie nadmiar kandyzowanej skórki pomarańczowej, to możemy zrobić te błyskawiczne pralinki - bardzo ładnie wyglądają na ozdobnym talerzu, podane do kawy i herbaty na zakończenie eleganckiej kolacji.
Rodzaj dania: Deser
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: około 30 sztuk
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej w syropie
100 g marcepanu
łyżka cukru pudru
suszone żurawiny do ozdoby (lub orzeszki pistacjowe)
Opis przyrządzania:
Skórkę pomarańczową starannie osączamy z syropu i wkładamy do malaksera. Miksujemy, aż skórka będzie drobniutko posiekana.
Dodajemy pokruszony marcepan i cukier puder i miksujemy dalej, aż powstanie jednolita, gęsta masa.
Z masy toczymy 30 równej wielkości kulek. Każda ozdabiamy suszoną żurawinką lub obranym orzeszkiem pistacjowym. Lub pestką z dyni. Lub kawalątkiem suszonej moreli...
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2025