Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Polska-kiszona-kapustka

Polska kiszona kapustka

Klasyczna polska, czyli zasmażana; danie skompromitowane przez peerelowskie jadłodajnie. Dla mnie - absolutnie nieodzowny dodatek do golonki. Niedawno jadłam taką kapustkę z pieczoną kaszanką i było to bardzo dobre zestawienie.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg kiszonej kapusty (bez marchewki)
listek laurowy
duża cebula
3 łyżki oleju
łyżka mąki
1/2 szklanki zimnego rosołu (jakiegokolwiek)

Opis przyrządzania:
Kiszoną kapustę odciskamy i siekamy. Wkładamy do garnka i dolewamy trochę zimnej wody. Dodajemy listek laurowy i kilka ziarenek czarnego pieprzu i zagotowujemy. Gotujemy kapustę na małym ogniu tak długo, aż będzie miękka. Czas gotowania zależy od kapusty i od prywatnych upodobań - osobiście wolę twardawą, ale są ludzie, którzy lubią naprawdę miękką. Po prostu co jakiś czas próbujemy, aż stan kapusty nas zadowoli. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy. Wrzucamy cebulę i rumienimy na średnim ogniu. Rumianą cebulę posypujemy mąką i smażymy jeszcze chwilę, mieszając. Wlewamy rosół, starannie mieszamy i zagotowujemy. Cebulową zasmażkę wlewamy do kapusty i gotujemy jeszcze chwilę, aż kapusta zgęstnieje. Jak większość potraw z kapusty, odgrzewana jest jeszcze lepsza.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

PieceOfCake © 2008-2024