Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Polska-kiszona-kapustka
Polska kiszona kapustka
Klasyczna polska, czyli zasmażana; danie skompromitowane przez peerelowskie jadłodajnie. Dla mnie - absolutnie nieodzowny dodatek do golonki. Niedawno jadłam taką kapustkę z pieczoną kaszanką i było to bardzo dobre zestawienie.
Rodzaj dania: Dodatek
Kraj pochodzenia: Polska
Liczba porcji: 6-8
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
1 kg kiszonej kapusty (bez marchewki)
listek laurowy
duża cebula
3 łyżki oleju
łyżka mąki
1/2 szklanki zimnego rosołu (jakiegokolwiek)
Opis przyrządzania:
Kiszoną kapustę odciskamy i siekamy. Wkładamy do garnka i dolewamy trochę zimnej wody. Dodajemy listek laurowy i kilka ziarenek czarnego pieprzu i zagotowujemy. Gotujemy kapustę na małym ogniu tak długo, aż będzie miękka. Czas gotowania zależy od kapusty i od prywatnych upodobań - osobiście wolę twardawą, ale są ludzie, którzy lubią naprawdę miękką. Po prostu co jakiś czas próbujemy, aż stan kapusty nas zadowoli. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy. Wrzucamy cebulę i rumienimy na średnim ogniu. Rumianą cebulę posypujemy mąką i smażymy jeszcze chwilę, mieszając. Wlewamy rosół, starannie mieszamy i zagotowujemy. Cebulową zasmażkę wlewamy do kapusty i gotujemy jeszcze chwilę, aż kapusta zgęstnieje. Jak większość potraw z kapusty, odgrzewana jest jeszcze lepsza.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: tradycyjna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024